Vietimme eilen hauskan päivän vanhempieni kanssa! Isäni auttoin Fredrikiä hääpaikamme maalaushommissa ( nuorisoseuratalo jossa itse juhlat ovat kaipasi joihinkin paikkoihin pientä pintaremonttia ) ja minä ja äiti touhuttiin lasten kanssa. Välillä oli toki tärkeää pitää tauko ja nauttia näistä herkuista joita äitini oli ottanut mukaan :)
Marenkinen raparperipiirakka
POHJA
125 g voita
2 1/2 dl venhäjauhoja
2 rkl sokeria
1/2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
1 rkl vettä
TÄYTE
300 g raparperia ( 5-6 dl raparperinpaloja )
1 dl sokeria
1/2 dl vettä
4 kpl keltuaisia
3 rkl maissitärkkelystä
30 g ( 2rkl ) voita
1 rkl sitruunamehua
PINNALLE
4 kpl valkuaisia
1 1/2 dl sokeria
Nypi voi ja kuivat aineet keskenään murumaiseksi taikinaksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina piirasvuokaan (Ø 28 cm) pohjalle ja reunoille. Anna taikinan jähmettyä vuokaan jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen paistamista. Näin taikina ei valahda paistamisen aikana reunoilta.
Kuori ja paloittele raparperit ja keitä niitä sokerilla maustetussa vedessä 5 minuuttia ilman kantta. Jäähdytä kylmässä vesihauteessa.Lisää täytteen loput ainekset kattilaan ja vatkaa tasaiseksi. Kuumenna sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa ja jäähdytä.
Pistele pohja haarukalla. Kypsennä 200-asteessa 15 minuuttia. Levitä täyte pohjalle.
Marengin valmistus: Vaahdota valkuaiset puhtaassa, kuivassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä edelleen vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes marenkivaahto on kiiltävää.
Levitä vaahto huolimattomasti raparperitäytteen päälle. Jatka paistamista noin 10 minuuttia, kunnes marenki on saanut hieman väriä. Raparperipiirakan pohjan voit vaikka valmistaa jo edellisenä päivänä ja lisätä täyte sinä päivänä kun olet tarjoilemassa piirakkaa.
( Myös marenkiin tarkoitetut valkuaiset säilyvät jääkaapissa erillisessä astiassa kelmulla peitettynä )
alkuperäinen resepti täältä
Tosca muffinssit
150 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
2 kpl munaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl vettä
KUORRUTE
100 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1/2 dl fariinisokeria
1/2 dl hunajaa
150 g mantelilastuja
1 dl kuohukermaa
2 rkl vehnäjauhoja
Sulata rasva sokereiden ja hunajan kanssa. Lisää mantelilastut, kerma ja jauhot. Keitä seosta kokoon noin minuutin ajan. Levitä kuorrutus varovasti muffineiden päälle. Nosta leivokset takaisin uuniin ylätasolle ja kypsennä vielä noin 10 minuuttia, kunnes pinnat ovat kauniin värisiä.
alkuperäinen resepti täältä.
Makoisaa sunnuntaita, huomenna luvassa kurkkaus siihen mitä ihanaa posti toikaan perjantaina....
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti